SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

L askorbinowy

  • [...] w trakcie walki z infekcją. Czy większe dawki witamin mogą przynosić korzyści? Nie dotyczy to tylko najbardziej znanego klasycznego przeciwutleniacza, jakim jest kwas askorbinowy. U osób starszych w badaniach stosowano duże dawki witaminy E, co sugeruje, że spożycie powyżej obecnie zalecanego, dziennego poziomu (15-20 mg dziennie) może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2645 Data: 2021-11-12 07:34:43
  • Odpowiednia podaż witaminy C jest niezwykle istotna dla wielu tkanek organizmu. Jako związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4060 Data: 2021-02-23 08:17:41
  • Witamina C, aktywność ficzyczna - funkcje, dawkowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7444 Data: 2018-04-09 12:51:41
  • Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1689 Data: 2021-05-11 11:05:16
  • Witamina C jest związkiem niezbędnym do życia i pełni wiele funkcji, w tym ochronną, wobec komórek organizmu. Często wysokie zapotrzebowanie lub głęboki niedobór, a także niska podaż w diecie są powodami rozpoczęcia suplementacji. W populacji ogólnej witamina C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4719 Data: 2021-02-26 12:14:53
  • Witamina C a infekcje wirusowe

    Artykuł
    Suplementy

    Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest niezbędna do biosyntezy kolagenu i ma to ogromne znaczenie dla sportowców. Ma też znaczenie dla układu odpornościowego. A czy może mieć jakieś działanie na infekcje wirusowe? I teraz proszę nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1803 Data: 2020-03-23 15:25:24
  • Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3418 Data: 2021-03-02 16:04:15
  • Witamina C ostatnimi czasy doznała, jak gdyby renesansu, a osoby zachwalające jej wysokie dawki przy suplementacji, przypisują jej szereg właściwości, które czasem urastają do rangi panaceum. Niestety jak się okazuje, wykorzystanie witaminy C w formie oralnej w dawkach, które grubo przekraczają po kilka gramów na dobę, nie do końca jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2717 Data: 2017-09-18 06:37:07
  • [...] za przeprowadzenie pierwszego badania klinicznego polegającego na leczeniu szkorbutu sokiem z cytryny i pomarańczy, drugi za odkrycie i identyfikację witaminy C. Kwas askorbinowy ma dziesiątki właściwości, których nie będę opisywał, wystarczy zapamiętać, że jest ważny dla układu odpornościowego, a także moduluje stres oksydacyjny związany, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2623 Data: 2022-04-22 09:46:52
  • [...] może sprawić, że przegapi się szansę na lepsze zdrowie, a nawet samopoczucie psychiczne. Związki wspomagające produkcję kolagenu Dodana do COLLAROSE witamina C, czyli kwas askorbinowy, bierze udział w aktywacji enzymów odpowiedzialnych za syntezę białek kolagenowych. Ma ona duże znaczenie w utrzymaniu nie tylko tkanek miękkich w dobrej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 955 Data: 2023-01-03 14:41:59
  • [...] m.in. dostosowaną do własnej wygody formę fizyczną produktu (proszek / kapsułki / tabletki / tabletki musujące / shoty). Ponadto zakupić można preparaty zawierające sam kwas askorbinowy, (takich, jak w pożywieniu), lub witaminę C w towarzystwie bioflawonoidów, liposomalną i inne (np. askorbinian wapnia). Witamina C syntetyczna, a także ta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 973 Data: 2022-03-22 12:10:34
  • Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych.  Referencje: Nicholas N. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 836 Data: 2023-05-02 13:31:10
  • Cytryna i jej wpływ na ciśnienie krwi

    Artykuł
    Badania naukowe

    Owoce cytrusowe są często uważane za pokarmy korzystne dla zdrowia. Cytryna zawiera bioaktywne składniki, takie jak kwas cytrynowy, polifenole i kwas askorbinowy i przynosi różnorakie korzyści dla zdrowia. Wcześniej ustalono, iż cytryniany wykazują aktywność wiążącą (chelatorową) w stosunku do wapnia, hamując akumulację szczawianów wapnia i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3395 Data: 2018-11-28 11:41:24
  • [...] w ośrodkowym układzie nerwowym. Funkcje poznawcze to: uwaga, pamięć, percepcja, funkcje wykonawcze (podejmowanie decyzji), funkcje językowe i funkcje metakognitywne. Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, kofaktorem enzymów, niezbędnych do syntezy: kolagenu (ważne dla zdrowia sportowca, wyglądu skóry), l-karnityny (ważna dla [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1394 Data: 2021-11-22 18:51:45
  • Burak hummus Perla - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] cytrynowy; chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, cukier, regulator kwasowości: kwas mlekowy; olej rzepakowy, sól), sól, czosnek suszony, imbir mielony, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; kmin rzymski. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 192 kcal Tłuszcz: 13 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g) Węglowodany: 8,8 g (w tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1225 Data: 2022-06-07 17:52:21
  • [...] stabilizatory: guma ksantanowa, konjac, karagen, chlorek potasu; aromat, cukier, przyprawy, koncentrat z rzodkwi, łupiny nasion babki jajowatej, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; ekstrakty przypraw, glukoza, aromat dymu wędzarniczego. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 114 kcal Tłuszcz: 6 g (w tym kwasy tłuszczowe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3102 Data: 2021-11-20 17:34:20
  • Hummus klasyczny Vemondo - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    [...] rzepakowy, pasta z nasion sezamu 12%, ekstrakty przypraw (cebula, pieprz czarny), mieszanka przyprawowa, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 272 kcal Tłuszcz: 21 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g) Węglowodany: 9,5 g (w tym cukry: 2,2 g) [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3529 Data: 2022-04-29 18:34:17
  • [...] go być mniej. Poza tym nie ma się za bardzo, do czego przyczepić. Skład Fasola biała, olej rzepakowy, cebula, woda, przecier jabłkowy (jabłka, przeciwutleniacz: kwas L-askorbinowy), śliwka suszona 4%, koncentrat soku jabłkowego, koncentrat soku z cytryny, sól, przyprawy, jałowiec. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 244 kcal [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1136 Data: 2022-11-14 14:28:15
  • Nie uważałem na chemii:), potrzebuje potwierdzenie czy pradziwe jest twierdzenie: Kwas askorbinowy (wit. C) C6H8O6 + Wodorowęglan sodu (soda oczyszczona, E500b), NaHCO3 (plus woda)= Askorbinian sodu (E301) C6H7NaO6 Pytam dlatego ze chce się tym suplementować, a podobno sama wit c niszczy szkliwo w odróżnieniu od askorbinianu sodu (tu też [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2013-03-18 20:07:12 Szacuny postu: 16 (cały temat: 0)
  • AŻ 1000 PORCJI W JEDNYM OPAKOWANIU POLECAM !!! PRODUKT ORYGINALNY W OPAKOWANIU PRODUCENTA DŁUGA DATA WAŻNOŚCI - 03/2018 Suplement diety w formie proszku Składniki: Kwas L-Askorbinowy E 300 Zalecana dzienna porcja 1g (1000 mg)- 1250 % referencyjnej wartości spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000 kcal). Sposób użycia : kwas L- [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1664 Data: 2016-05-02 13:00:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)